Verbinden op afstand

Hoe blijf jij verbonden als je afstand moet houden?

Hoe blijf je tijdens de ‘social distancing’ toch in verbinding met familie, vrienden en collega’s? Nu duidelijk is dat de maatregelen vanwege het coronavirus nog wel een tijdje van kracht blijven is het duidelijk dat we voorlopig nog weinig fysiek contact met elkaar zullen hebben. Het leek allemaal zo gewoon: het gesprekje bij de koffieautomaat, even langsgaan bij vrienden, samen lunchen, een werkoverleg of brainstorm en vooral: even ontspannen met elkaar. Het klinkt zo gewoon en tegelijkertijd zo ontzettend ver weg op dit moment.

Is online samenkomen een goede vervanger?

In alle eerlijkheid: niet altijd. Maar het kán zeker goed werken. De afgelopen tijd heb ik verschillende online sessies bijgewoond. Een paar waren wel interessant, maar maakten niet dat ik me meer verbonden ging voelen. Er waren er ook waarbij ik me na afloop een stuk beter voelde dan daarvoor. Het kenmerk van die laatste categorie: interactiviteit.

Er blijkt dus een groot verschil te zitten in de verschillende online bijeenkomsten. Voor mij is het grootste verschil de opzet van een sessie. Als die erin slaagt om de deelnemers goed met elkaar (online) te verbinden op een (inter)actieve manier, dan is er een plek gecreëerd die voelt alsof je daar ook écht bent samen geweest.

Afgelopen zaterdag was ik jarig. In een opwelling besloot ik een online feestje te geven. Mijn eerste idee was om een halfuurtje met elkaar te videobellen met zoom en dat het dan wel klaar zou zijn. Terwijl ik de uitnodigingen zat te appen, realiseerde ik me dat op een gewoon verjaardagsfeestje mensen meestal in groepjes bij elkaar staan. En dat het ook voorkomt dat je even met iemand apart wil bijpraten als het gesprek net wat persoonlijker wordt. Daarom creeërde ik ook in de meeting verschillende ruimtes. Daarvoor gebruikte ik de ‘break-out rooms’ die je in Zoom kunt aanmaken. . De aanwezigen konden zelf tussen de verschillende ruimtes heen en weer springen.

Het gevolg is dat ik een ongelooflijk leuk feestje had dat niet een halfuurtje duurde maar doorging tot een uur of 1 ’s nachts. Er was verbinding, interactie, en vooral heel veel plezier.

Verbinden op afstand kan dus heel goed werken. Het vraagt alleen wel om een goede opzet. En als je tot resultaat wilt komen vraagt het ook om een goede sessieleider. Met resultaat bedoel ik dat je iets wilt bereiken met de sessie: iets leren, tot besluiten komen of bijvoorbeeld teambuilding wilt doen.

Waar vind je een goede online sessieleider?

Bij mij dus: bij Bos & Meer. Ik verzorg onder andere de MindFitness workouts nu ook online. Een uurtje aan de slag met de patronen in je hoofd. En vooral: een uurtje verbinden met elkaar.

Goede sessieleiders vind je ook bij Verbinden op Afstand. Een initiatief van een aantal collega’s waarbij ik me ook heb aangesloten. Op de website van Verbinden op Afstand vind je allerlei sessies die maximaal een uur duren voor groepen tot 10 personen. Ze kosten allemaal maar € 29 per persoon (ex btw). En ze worden allemaal gegeven door ervaren trainers en facilitators die weten hoe je groepen kunt verbinden.

Meer weten? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Of neem een kijkje bij Verbinden op Afstand.

Zoek je tips voor je eigen online meeting? Bel of mail me. Ik denk graag met je mee: 06 427 06 507 / berry@bosenmeer.nl