Goede voornemens en oude gewoontes

Goede voornemens: andere gewoontes

De eerste helft van januari is achter de rug. Altijd een mooi moment om te vragen hoe het gaat met de goede voornemens. Veel mensen nemen zich eind december voor om het in het nieuwe jaar ‘anders’ te gaan doen. En twee weken na de jaarwisseling zijn veel voornemens weer verdwenen of op zijn minst afgezwakt. Hoe kan dat toch?

Heel veel goede voornemens gaan over het veranderen van gedrag: je wilt vaker een wandelingetje maken. Of gezonder gaan eten. Of wat minder televisie kijken. In het begin gaat het nog wel: je bent gemotiveerd en bent er heel bewust mee bezig. Maar na een tijdje ebt dat weg en vergeet je dat wandelingetje, sta je weer bij de snackbar en zit je weer te zappen op je bank. Vaak zeggen we dan: ja, het sloop er weer in.

Het is niet zo gek dat goede voornemens het vaak niet halen tot februari. Die voornemens hebben namelijk heel vaak te maken met het veranderen van gewoontes. En een gewoonte veranderen is echt lastig. Zelfs als je heel graag wilt, schiet je soms toch terug in je oude vertrouwde gewoontes. Het zijn nou eenmaal gewoontes en die zijn vaak diepgeworteld.

De verkeerde afslag

Ik werkte ooit in Rotterdam. Ik reed dan altijd bij Rijswijk de snelweg op en nam daar de afslag naar Rotterdam. Toen ik na 8 jaar een andere baan kreeg in Utrecht, reed ik uiteraard die afslag voorbij. Tot ik op een maandagochtend zonder er veel bij stil te staan tóch weer de afslag naar Rotterdam nam. Ik viel terug in een oud patroon. Op dat moment moest ik grinniken en keek waar ik mijn ‘fout’ weer ongedaan kon maken. Natuurlijk vond ik het ook vervelend dat ik nu 10 minuten later op mijn werk zou komen. Maar in de kern vond ik het wel grappig. En begreep ik wel waarom ik die afslag nam: ik had die afslag jarenlang elke werkdag genomen.

Wat gebeurt er meestal als we een gewoonte veranderen en terugvallen in de oude gewoonte? We worden boos op onszelf of we verzuchten: “Zie je wel? Ik kan het gewoon niet”. Als ik dat laatste had gedaan met het nemen van de verkeerde afslag, had dat betekend dat ik mijn oude baan terug had moeten vragen. Want: “Ja, ik verval weer in mijn oude patroon en ik ben nu eenmaal zo”.

Wat helpt bij verandering?

Gewoontes veranderen en patronen doorbreken is lastig. Maar het gaat makkelijker als je plezier hebt in het oefenen ermee. In de workshop MindFitness gaan we op een leuke, luchtige manier aan de slag met patronen en gewoontes. Je leert waarom je brein zo van vastigheid houdt en waarom we onszelf saboteren bij het aanleren van iets nieuws. En je leert hoe je op een makkelijker manier patronen kan doorbreken en hoe je lol kunt krijgen in het veranderen van gewoontes.

De basis workshop duurt anderhalf uur en kan al vanaf 12 deelnemers. Het is ook mogelijk om MindFitness als wekelijkse workout te boeken. Die wekelijkse workout is voor deelnemers die de basis workshop hebben gevolgd en die wekelijks het brein willen trainen op flexibiliteit.

Geïnteresseerd? Neem contact op: 06 427 06 507 of berry@bosenmeer.nl